---
title: "ΕΛΠ - Τύποι & Σειρές (Παραμετροποίηση - Άρθρα)"
canonical: "https://wiki.soft1.eu/space/SS5EL/10945631/%CE%95%CE%9B%CE%A0%20-%20%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%B9%20%26%20%CE%A3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%82%20(%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%20-%20%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1)"
format: markdown
---
> Macro (anchor)



> Macro (toc)

 

---

## Γενικά

Για τα ΕΛΠ έχουν σχεδιαστεί στοιχεία Τύπων και Σειρών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τη καταχώριση λογιστικών εγγραφών. Ακολουθεί αναλυτική τεκμηρίωση των στοιχείων. 

---

## Τύποι άρθρων

Στους Τύπους των άρθρων γενικής λογιστικής στο πεδίο για την ενημέρωση αξιών έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μια από τις τρείς τιμές:

1. **Κ.Β.Σ.,Ε.Λ.Π. & Δ.Λ.Π.  (Λογιστικό & Φορολογικό).** Τα άρθρα που στο πεδίο ενημέρωση αξιών  του Τύπου τους έχουν την συγκεκριμένη τιμή ενημερώνουν τις δύο βάσεις ισόποσα δηλαδή επηρεάζουν ισόποσα τόσο το λογιστικό όσο και το φορολογικό υπόλοιπο των λογαριασμών.
2. **Μόνο Ε.Λ.Π. &Δ.Λ.Π. (Λογιστικό)**.  Τα άρθρα που στο πεδίο ενημέρωση αξιών του Τύπου τους έχουν την συγκεκριμένη τιμή ενημερώνουν μόνο τη λογιστική βάση.
3. **Μόνο Κ.Β.Σ. (Φορολογικό)**.  Τα άρθρα που στο πεδίο ενημέρωση αξιών του Τύπου τους έχουν την συγκεκριμένη τιμή ενημερώνουν μόνο τη φορολογική βάση.

![image](media://f15a9c69-7922-4d3a-b845-18c111bdb1ad)

 

Για να επηρεάσετε αποκλειστικά μία εκ των δύο βάσεων θα πρέπει να δημιουργήσετε  επιπλέον Σειρές  άρθρων γενικής λογιστικής.  Πιο συγκεκριμένα στα επόμενα εδάφια μπορείτε να δείτε τις ελάχιστες απαιτήσεις του προγράμματος σε νέες Σειρές ανά περίοδο του συστήματος.

[Go to Top](#Top)

## Περίοδος Απογραφής 

Για τη περίοδο Απογραφής, δηλαδή τη περίοδο 0, προκειμένου να προκαλέσετε τη διαφοροποίηση των υπολοίπων απογραφής στη λογιστική και τη φορολογική βάση θα πρέπει να δημιουργήσετε δύο επιπλέον Σειρές άρθρων λογιστικής.

Η πρώτη Σειρά θα πρέπει να ενημερώνει τη φορολογική σας βάση και η δεύτερη τη λογιστική. Πιο συγκεκριμένα, η πρότυπη παραμετροποίηση του Soft1 περιλάμβανε μέχρι σήμερα τη Σειρά 3004 -(ΙΑ) Κίν. Απογρ. Ανοιγμ. (89.00) για την απογραφή της λογιστικής και η οποία επηρεάζει ισόποσα τη λογιστική και τη φορολογική βάση.  

Προκειμένου πλέον να δημιουργήσετε υπόλοιπα απογραφής διακριτά για τη φορολογική και τη λογιστική σας βάση θα πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον αντίστοιχες Σειρές απογραφών.

|  |
| --- |
| > Macro (inline-external-image)

 Οι παρακάτω Σειρές Απογραφών (3104,3204) εμπεριέχονται στα αρχεία για την αυτόματη εισαγωγή των απαιτούμενων νέων Σειρών. Ωστόσο, αναλύεται η παραμετροποίηση των συγκεκριμένων Σειρών στη περίπτωση που επιθυμείτε να μην τις εισάγετε αλλα να τις δημιουργήσετε εξαρχής. |

 

- Για τη Φορολογική βάση θα πρέπει να δημιουργηθεί Σειρά η οποία θα επηρεάζει την περίοδο απογραφής και θα ενημερώνει με αξίες μόνο τη φορολογική βάση και για λόγους ομοιογένειας προτείνεται η κωδικοποίηση: 3104 -(ΙΑ) Κίν. Απογρ. Ανοιγμ. (89.00) Φορολογικής Βάσης

> Macro (inline-media-image)

> Macro (inline-media-image)



- Αντίστοιχα για τη Λογιστική βάση θα πρέπει να δημιουργηθεί Σειρά η οποία θα επηρεάζει την περίοδο απογραφής και θα ενημερώνει με αξίες μόνο τη λογιστική βάση και για λόγους ομοιογένειας προτείνεται η κωδικοποίηση: 3204 -(ΙΑ) Κίν. Απογρ. Ανοιγμ. (89.00)Λογιστικής  Βάσης

![image](media://3e126676-4882-4ee5-ab90-81af24bc0f1f)

![image](media://a6dada3e-d951-4cee-a84e-2909f8cc4f2c)

 

Οι δύο αυτές Σειρές θα χρησιμοποιηθούν στην εργασία Λογιστικών εγγραφών έναρξης προκειμένου να διαμορφωθούν διαφορετικά υπόλοιπα απογραφής στις δύο βάσεις. 

[Go to Top](#Top)

## Κανονικές Περίοδοι

Για τις κανονικές περιόδους, δηλαδή τις περιόδους 1 έως 12 (δωδεκάμηνο), προκειμένου να καταχωρήσετε εγγραφές προσαρμογών της λογιστικής ή της φορολογικής βάσης θα πρέπει να δημιουργήσετε δύο νέες Σειρές άρθρων λογιστικής.

Πιο συγκεκριμένα, η πρότυπη παραμετροποίηση του Soft1 περιλάμβανε μέχρι σήμερα Σειρές άρθρων που ενημερώνουν ισόποσα τη λογιστική και τη φορολογική βάση. Προκειμένου πλέον να καταχωρήσετε τις προκύπτουσες διαφορές - για παράδειγμα τις εγγραφές φορολογικής αναμόρφωσης (οι οποίες επηρεάζουν μόνο τη φορολογική βάση) ή τις εγγραφές απομείωσης αποθεμάτων (οι οποίες επηρεάζουν μόνο τη λογιστική βάση)- θα πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον Σειρές προσαρμογών.

|  |
| --- |
| > Macro (inline-external-image)

 Οι παρακάτω Σειρές προσαρμογών (2100,2200) εμπεριέχονται στα αρχεία για την αυτόματη εισαγωγή των απαιτούμενων νέων Σειρών. Ωστόσο, αναλύεται η παραμετροποίηση των συγκεκριμένων Σειρών στη περίπτωση που επιθυμείτε να μην τις εισάγετε αλλα να τις δημιουργήσετε εξαρχής. |

 

- Για τη Φορολογική βάση θα πρέπει να δημιουργήσετε μία Σειρά προσαρμογών η οποία στην παραμετροποίηση του Τύπου της θα επηρεάζει τις κανονικές περιόδους και θα ενημερώνει με αξίες μόνο τη φορολογική βάση. Η καταχώρηση άρθρων με την παρακάνω παραμετροποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει μόνο τη Φορολογική βάση και προτείνετε για λόγους ομοιογένειας η κωδικοποίηση: 2100 - Εγγραφές Προσαρμογής Φορολογικής Βάσης

> Macro (inline-media-image)

> Macro (inline-media-image)



 

- Αντίστοιχα για τη Λογιστική βάση θα πρέπει να δημιουργηθεί ανάλογη Σειρά που θα επηρεάζει τις κανονικές περιόδους και θα ενημερώνει με αξίες μόνο τη Λογιστική βάση. Προτείνετε για λόγους ομοιογένειας η κωδικοποίηση:2200 - Εγγραφές Προσαρμογής Λογιστικής Βάσης

> Macro (inline-media-image)

> Macro (inline-media-image)



[Go to Top](#Top)

## Περίοδος Ισολογισμού

Για τη περίοδο Ισολογισμού, δηλαδή τη περίοδο 1000, η εφαρμογή σας παρέχει τη δυνατότητα να κλείσετε τα βιβλία σας διακριτά για κάθε μία από τις δύο βάσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε διακριτές Σειρές καταχώρησης για τα άρθρα κλεισίματος της λογιστικής και της φορολογικής βάσης.

Η πρότυπη παραμετροποίηση του Soft1 περιλάμβανε μέχρι σήμερα τις παρακάτω Σειρές για τα κλεισίματα της λογιστικής οι οποίες επηρεάζουν ισόποσα τη λογιστική και τη φορολογική βάση. 

- 3001 - (ΕΓ) Εγγραφές Τακτοποίησης/Αποσβέσεων
- 3002 - (ΚΑ) Κλεισίματος Αποτελεσμάτων
- 3003 - (ΙΚ) Κιν. Κλεισίμ. Ισολογ. (89.01)

 

Προκειμένου πλέον να κλείσετε διακριτά τη φορολογική και τη λογιστική σας βάση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες Σειρές για τα κλεισίματα της λογιστικής και της φορολογικής βάσης.

|  |
| --- |
| > Macro (inline-external-image)

 Οι παρακάτω Σειρές κλεισίματος (3101,3102,3103,3201,3202,3203) εμπεριέχονται στα αρχεία για την αυτόματη εισαγωγή των απαιτούμενων νέων Σειρών. Ωστόσο, αναλύεται η παραμετροποίηση των συγκεκριμένων Σειρών στη περίπτωση που επιθυμείτε να μην τις εισάγετε αλλα να τις δημιουργήσετε εξαρχής. |

 

Για τη φορολογική βάση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι παρακάτω Σειρές.

- 3101 - (ΕΓ) Εγγραφές Τακτοποίησης/Αποσβέσεων –Φορολ. Βάσης

Με τη Σειρά Τακτοποίησης/Αποσβέσεων –Φορολ. βάσης  θα πρέπει να πραγματοποιούνται οι εγγραφές φορολογικών αποσβέσεων καθώς και οι εγγραφές φορολογικής αναμόρφωσης ή άλλων προσαρμογών τέλους χρήσης.

- 3102 - (ΚΑ) Κλεισίματος Αποτελεσμάτων –Φορολ. Βάσης
- 3103 -  (ΙΚ) Κιν. Κλεισίμ. Ισολογ. –Φορολ. Βάσης

Οι Σειρές (3102, 3103) θα χρησιμοποιηθούν στα σενάρια κλεισίματος για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων και τη μεταφορά των αποτελεσμάτων στα κέρδη – ζημίες εις νέον. 

Και οι 3 παραπάνω Σειρές, στην παραμετροποίηση του Τύπου τους θα πρέπει να επηρεάζουν μόνο τη φορολογική βάση στην περίοδο κλεισίματος. Δηλαδή:

> Macro (inline-media-image)

> Macro (inline-media-image)



 

Για τη Λογιστική βάση θα πρέπει να δημιουργηθούν οι παρακάτω Σειρές.

- 3201 - (ΕΓ) Εγγραφές Τακτοποίησης/Αποσβέσεων –Λογ/κης  Βάσης
- 3202 - (ΚΑ) Κλεισίματος Αποτελεσμάτων –Λογ/κης  Βάσης
- 3203 -  (ΙΚ) Κιν. Κλεισίμ. Ισολογ. –Λογ/κης  Βάσης

Και οι 3 παραπάνω Σειρές, στην παραμετροποίηση του Τύπου τους  θα πρέπει να επηρεάζουν μόνο τη λογιστική βάση στην περίοδο κλεισίματος. Δηλαδή:

![image](media://e1d48a62-c9d3-403f-8951-062a4993baf8)

![image](media://fb8603e2-3466-4669-aefd-5c67a17256f9)

[Go to Top](#Top)