---
title: "Πιστωτικά έκπτωσης"
canonical: "https://wiki.soft1.eu/space/SS5EL/10945459/%CE%A0%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CE%AD%CE%BA%CF%80%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82"
format: markdown
---
Η εφαρμογή ενσωματώνει ένα εύχρηστο σύστημα υπολογισμού και έκδοσης των πιστωτικών παραστατικών έκπτωσης σε πελάτες με βάση τις Πωλήσεις ειδών και υπηρεσιών. Επιπλέον το ίδιο σύστημα είναι διαθέσιμο και στις Αγορές όπου χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο των εκπτωτικών συμφωνιών με τους προμηθευτές.

 

## Παραμετροποίηση

### Δημιουργία Κανόνων

Αρχικά θα πρέπει να ορίσετε τους **κανόνες υπολογισμού των πιστωτικών έκπτωσης** αγορών ή /και πωλήσεων. Για τη δημιουργία των κανόνων ακολουθείτε τη διαδρομή Παράμετροι – Πιστωτικά έκπτωσης – Αγορών /πωλήσεων :κανόνες.

![image](media://8450435e-162d-4f7c-b5c0-b0102e153d29)

Στον κανόνα πιστωτικών συμπληρώνετε τα εξής:

- Πεδίο εφαρμογής: επιλέγετε αν θα ορίζετε συγκεκριμένη αξία ή ποσοστό (%) στην κλίμακα του κανόνα για τον υπολογισμό των πιστωτικών (πχ. στα 1.000 αν θα δημιουργήσετε πιστωτικό αξίας ή θα υπολογιστεί βάσει κάποιου ποσοστού).
- Συνθήκες: επιλέγετε τις συνθήκες βάσει των οποίων θα εφαρμόζεται ο κανόνας. Οι συνθήκες αφορούν σε συναλλασσόμενο (πελάτη, προμηθευτή), είδος, στοιχεία γραμμών παραστατικού και στοιχεία συνόλου παραστατικού.
- Κλιμάκωση: ορίζετε αν η κλιμάκωση της έκπτωσης θα γίνεται κατά ποσότητα ή αξία.

Η συμπλήρωση του πεδίου της κλιμάκωσης είναι υποχρεωτική για τη σωστή λειτουργία των πιστωτικών πολιτικών.

- Σειρές: συμπληρώνετε τις Σειρές των παραστατικών (ειδών /υπηρεσιών /χρεοπιστώσεων) που θα ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό της πιστωτικής αξίας με βάση το συγκεκριμένο κανόνα. Στην περίπτωση όπου αφήσετε <κενά> τα πεδία (χωρίς κάποια επιλογή), η εργασία του υπολογισμού των πιστωτικών θα συμπεριλάβει όλα τα διαθέσιμα παραστατικά.

Οι Σειρές που προτείνονται είναι Αγορών /Πωλήσεων που αφορούν σε είδη ή υπηρεσίες και Σειρές Ειδικών συναλλαγών (πελατών /προμηθευτών).

 

Εφόσον έχετε ορίσει τον κανόνα των πιστωτικών, θα πρέπει να συμπληρώσετε τις **συνθήκες εφαρμογής** του κανόνα αυτού. Από Παράμετροι – Πιστωτικά έκπτωσης – Αγορών /πωλήσεων :συνθήκες εφαρμογής, επιλέγετε από τη λίστα την εγγραφή που δημιουργήθηκε με την καταχώρηση του κανόνα και συμπληρώνετε τα στοιχεία βάσει των παραμέτρων που ορίσατε στον κανόνα.

![image](media://b6c35459-b476-43f2-a7f8-8c684287e026)

Στη περιοχή «Φίλτρα» εμφανίζονται τα φίλτρα με βάση τις συνθήκες που ορίσατε στον κανόνα (πχ. αν στο κανόνα έχετε ορίσει εφαρμογή βάσει πελάτη και συγκεκριμένων ειδών, τότε στα φίλτρα θα υπάρχει το πεδίο "Πελάτης" και "Είδος").

Στο grid(πλέγμα) <Στοιχεία κανόνα> ορίζετε τις ημερομηνίες για τις οποίες θα ισχύει η πολιτική του κανόνα και τα στοιχεία στα οποία θα εφαρμόζεται ο κανόνας (συνθήκες). Ανά γραμμή (στοιχείο κανόνα) θα πρέπει να ορίσετε και την κλιμάκωση του κανόνα σας με την αξία ή το ποσοστό (προτείνεται αυτό που ορίσατε στον κανόνα).

 

► Info:

- Στην κλιμάκωση των πιστωτικών έκπτωσης, η πρώτη γραμμή κλιμάκωσης κατά αξία /ποσότητα θεωρείτε η «έως» ποσότητα /αξία. Παράδειγμα, αν στην πρώτη γραμμή συμπληρώσετε αξία 6.000€ και δίπλα ποσοστό /αξία πιστωτικού, σημαίνει ότι μέχρι 6.000€ θα υπολογίζεται συγκεκριμένο το ποσοστό /αξία που δηλώσατε.
- Αν δεν θέλετε να ορίσετε συγκεκριμένη κλιμάκωση (πχ. κανόνας όπου άσχετα με το τζίρο θα δοθεί πιστωτικό x αξίας), τότε θα πρέπει στο πλέγμα <Κλιμάκωση> να ορίσετε στο πεδίο "Κλιμάκωση κατά" ένα μεγάλο νούμερο πχ<avayaelement class="contentWrapper" contenteditable="false"><avayaelement class="dcelink" contenteditable="false" id="dceLink-2" originaltext=". 9999999999">. 9999999999</avayaelement></avayaelement> και δίπλα στο πεδίο "Αξία ή Ποσοστό" την τιμή που επιθυμείτε.

 

Με την επιλογή «Διαγραφή μη ενεργών» γίνεται έλεγχος βάσει ημερομηνίας και διαγραφή των εγγραφών αυτών που δεν είναι πλέον ενεργές (δεν ισχύουν σύμφωνα με την ημερομηνία).

 

### Παράμετροι

#### Παράμετροι Αγορών

Στις Παραμέτρους Αγορών , περιοχή [Πιστωτικά έκπτωσης], ορίζετε τις παραμέτρους που αφορούν στην εργασία υπολογισμού Πιστωτικών έκπτωσης. Συγκεκριμένα: 

- Πιστωτικά βάσει: ορίζετε την αξιακή κατηγορία βάσει της οποίας θα υπολογίζονται τα πιστωτικά έκπτωσης.
- Συμψηφιστικά: με [Ναι] στην παράμετρο, στο αποτέλεσμα του υπολογισμού των πιστωτικών γίνεται συμψηφισμός των πιστωτικών και χρεωστικών παραστατικών.
- Ανεξαρτήτως συμφωνίας προμηθευτή: εάν ορίσετε [Ναι] στη συγκεκριμένη παράμετρο τότε, ανεξάρτητα με τη συμφωνία πιστωτικών που έχετε ορίσει στον προμηθευτή, κατά τον υπολογισμό πιστωτικών η εφαρμογή θα ελέγχει αν ο συναλλασσόμενος συμπεριλαμβάνεται και σε άλλη συμφωνία /κανόνα πιστωτικών, οπότε ο υπολογισμός του πιστωτικού θα αφορά στο σύνολο των συμφωνιών.

  

#### Παράμετροι Πωλήσεων

Αντίστοιχα στις Παραμέτρους Πωλήσεων, στην περιοχή [Πιστωτικά έκπτωσης]  καθορίζετε τα εξής:

- Τρόπος έκδοσης πιστωτικών: καθορίζετε εάν η διαδικασία έκδοσης πιστωτικών λόγω τζίρου θα ολοκληρώνεται με έκδοση παραστατικών πώλησης ή με δέσμη παραστατικών ειδικών συναλλαγών (για πίστωση του πελάτη) και αποθήκης (για τη μείωση αξιών πώλησης των ειδών).
- Πιστωτικά βάσει: ορίζετε την αξιακή κατηγορία βάσει της οποίας θα υπολογίζονται τα πιστωτικά έκπτωσης.

 

►Info: Στην παράμετρο "Πιστωτικά βάσει" αν ορίσετε πχ. [Τζίρου +Εκπτ.1+Εκπτ.2], τότε θα γίνει υπολογισμός βάσει της τιμής προ έκπτωσης. Στα αποτελέσματα θα εμφανιστεί η αξία συναλλαγής προς έκπτωσης, η αξία της έκπτωσης και τελικά βάσει του κανόνα ποια θα είναι η τελική αξία πιστωτικού (λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση που έχει ήδη δοθεί. . 

Στη συνέχεια στην περιοχή [Πιστωτικά] και [Χρεωστικά] αντίστοιχα ορίζετε :

- Σειρά πώλησης: παράμετρος που εξαρτάται από τη ρύθμιση της παραμέτρου "Τρόπος έκδοσης πιστωτικών". Εφόσον ορίσετε [Τρόπος έκδοσης= παραστατικό πώλησης], εδώ θα πρέπει να επιλέξετε τη Σειρά του παραστατικού πώλησης (πιστωτικό /χρεωστικό) που θα εκδίδεται από τις διαδικασίες έκδοσης πιστωτικών.
- Σειρά ειδικών συναλλαγών: παράμετρος που εξαρτάται από τη ρύθμιση της παραμέτρου "Τρόπος έκδοσης πιστωτικών". Εφόσον ορίσετε [Τρόπος έκδοσης= Παρ/κά, Ειδικό & αποθήκης], εδώ θα πρέπει να επιλέξετε τη Σειρά του παραστατικού ειδικών συναλλαγών (πιστωτικό /χρεωστικό) που θα εκδίδεται από τις διαδικασίες έκδοσης πιστωτικών.
- Σειρά αποθήκης: παράμετρος που εξαρτάται από τη ρύθμιση της παραμέτρου "Τρόπος έκδοσης πιστωτικών". Εφόσον ορίσετε [Τρόπος έκδοσης= Παρ/κά, Ειδικό & αποθήκης], εδώ θα πρέπει να επιλέξετε τη Σειρά του παραστατικού αποθήκης (πιστωτικό /χρεωστικό) που θα εκδίδεται από τις διαδικασίες έκδοσης πιστωτικών προκειμένου να επέλθει η ενδεδειγμένη μείωση /αύξηση των αξιών πώλησης στα είδη που συμμετείχαν στην διαδικασία του υπολογισμού.
- Πιστωτικές /Χρεωστικές Σειρές υποκαταστημάτων: στην παράμετρο αυτή δηλώνετε τις Σειρές παραστατικών ανά υποκατάστημα της εταιρείας σας.
- Χρεοπιστώσεις ειδικών συναλλαγών: εφόσον έχετε ορίσει [Τρόπος έκδοσης πιστωτικών = Παρ/κά, Ειδικό & αποθήκης], τότε θα πρέπει να ορίσετε και τις χρεοπιστώσεις που θα συμμετέχουν στα παραστατικά των ειδικών συναλλαγών που θα δημιουργηθούν.  Επιλέγοντας την παράμετρο, έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε διαφορετική χρεοπίστωση ανά κατηγορία ΦΠΑ ή /και λογιστική κατηγορία των ειδών.
- Συμψηφιστικά: με [Ναι] στην παράμετρο, στο αποτέλεσμα του υπολογισμού των πιστωτικών γίνεται συμψηφισμός των πιστωτικών και χρεωστικών παραστατικών.
- Ανεξαρτήτως συμφωνίας πελάτη: εάν ορίσετε [Ναι] στη συγκεκριμένη παράμετρο τότε, ανεξάρτητα με τη συμφωνία πιστωτικών που έχετε ορίσει στον πελάτη, κατά τον υπολογισμό πιστωτικών η εφαρμογή θα ελέγχει αν ο συναλλασσόμενος συμπεριλαμβάνεται και σε άλλη συμφωνία /κανόνα πιστωτικών, οπότε ο υπολογισμός του πιστωτικού θα αφορά στο σύνολο των συμφωνιών.

 

#### Συναλλασσόμενοι

Ανά συναλλασσόμενο (πελάτες /προμηθευτές), ορίζετε εάν θέλετε διαφορετική τιμή βάσει της οποία θα υπολογίζονται τα πιστωτικά καθώς και συγκεκριμένο κανόνα πιστωτικών. Η σύνδεση των στοιχείων αυτών γίνεται μέσα από τον πελάτη /προμηθευτή – σελίδα <Εμπορικά> στην περιοχή «Τιμολογιακές πολιτικές, πιστωτικά έκπτωσης, συμφωνίες».

►Info: Η παράμετρος "Πιστωτικά βάσει" λειτουργεί όπως και η παράμετρος Πωλήσεων. Κατά τον υπολογισμό των πιστωτικών υπερισχύει αυτή του πελάτη. Εφόοσν στον πελάτη δεν έχετε συμπληρώσει κάτι τότε ο υπολογισμός γίνεται βάσει της παραμέτρους στις Γενικές παραμέτρους πωλήσεων. 

#### Είδη αποθήκης

Ανά είδος μπορείτε να ορίσετε αν συμμετέχει και με ποιο τρόπο στην κλίμακα τζίρου για τον υπολογισμό πιστωτικού έκπτωσης. Συγκεκριμένα:

- Δεν συμμετέχει: ο υπολογισμός πιστωτικών δεν θα λάβει υπόψη του το συγκεκριμένο είδος (σαν να μην υπάρχει καταχωρημένο στα τιμολόγια).
- Συμμετέχει στην κλιμακα τζίρου και στην παραγόμενη έκπτωση: το είδος θα υπολογίζεται στην συνολική κλίμακα τζίρου και θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα με την προτεινόμενη αξία πιστωτικού.
- Συμμετέχει στην κλίμακα τζίρου -όχι στην παραγόμενη έκπτωση: το είδος θα συμμετέχει στον υπολογισμό της κλίμακας τζίρου αλλά δεν θα προτείνεται στην παραγόμενη έκπτωση - η αξία θα επιμερίζεται στα υπόλοιπα είδη.
- Δε συμμετέχει στην κλίμακα τζίρου - συμμετέχει στην παραγόμενη έκπτωση: η αξία του δεν θα λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό των πιστωτικών - θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα με αξία που θα έχει λάβει από τον επιμερισμό της αξίας υπολογισμου.

 


## Λειτουργία

Οι εργασίες που αφορούν στα πιστωτικά έκπτωσης βρίσκονται στην ενότητα Πωλήσεις /Αγορές –Πιστωτικά έκπτωσης.

**Υπολογισμός πιστωτικών**

► Με την εργασία <**Υπολογισμός πιστωτικών**>, πραγματοποιείτε τον υπολογισμό των πιστωτικών αξιών. Στην οθόνη διαλόγου που προβάλλεται, επιλέγετε τα εξής:

![image](media://f00e32b6-44fc-4ee7-b130-c00b10eb97c9)

- Τον κανόνα ή τους κανόνες που θα εφαρμοστούν.
- Το χρονικό διάστημα εντός του οποίου έχουν καταχωρηθεί τα παραστατικά που θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό.
- Προαιρετικά τους συναλλασσόμενους που θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό.
- Το /τα υποκαταστήματα της εταιρείας για τα οποία θα υπολογιστούν τα πιστωτικά.
- Με τα φίλτρα "Αφαίρεση ΕΦΚ" και "Αφαίρεση λοιπών εξόδων" δίνεται η δυνατότητα αφαίρεσης εξόδων που επηρεαζουν τζίρο.

Με την επιλογή <Εκτέλεση> θα ξεκινήσει ο υπολογισμός των πιστωτικών. Η ολοκλήρωση της εργασίας θα ενημερώσει τον πίνακα με τα αποτελέσματα υπολογισμού και σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσει παραστατικά.

► Στα <Αποτελέσματα πιστωτικών> προβάλλονται τα αποτελέσματα της εκτέλεσης της εργασίας του υπολογισμού.  Από το σημείο αυτό πραγματοποιείτε τον έλεγχο των αποτελεσμάτων πριν την καταχώρηση παραστατικών.

![image](media://fa6e33e1-6916-44e3-a52d-b5ae2176d920)

Στα αποτελέσματα μπορείτε να μεταβάλλετε την αξία του πιστωτικού είτε ανά γραμμή είτε στο σύνολο της αξίας πιστωτικού.

 

**Δημιουργία πιστωτικών**

► Στο κύκλωμα πωλήσεων, από το ευρετήριο των Αποτελεσμάτων με δεξί κλικ στις επιλεγμένες εγγραφές, επιλέγετε "Δημιουργία πιστωτικών". Με την επιλογή αυτή θα δημιουργηθούν αυτόματα τα αντίστοιχα παραστατικά πιστωτικών έκπτωσης βάσει των παραμέτρων που έχουν τεθεί στις παραμέτρους των πωλήσεων.

![image](media://b0a17158-7c02-4c8e-b0b4-fcce8a5c84c6)

► Στο κύκλωμα αγορών, από το ευρετήριο των Αποτελεσμάτων με δεξί κλικ στις επιλεγμένες εγγραφές, επιλέγετε "Δημιουργία πιστωτικών ώστε να δημιουργήσετε αυτόματα παραστατικό αποθήκης.

![image](media://a1918d81-24db-46a6-abf2-417fa24beb8c)

 

**Διαγραφή παραστατικών **

► Για τη διαγραφή παραστατικών που έχουν δημιουργηθεί αυτόματα από την εργασία δημιουργίας πιστωτικών, επιλέγετε την εργασία <Διαγραφή πιστωτικών>. Η εργασία Διαγραφής πιστωτικών υπάρχει μόνο στο κύκλωμα των Πωλήσεων, από το οποίο μπορείτε και να δημιουργήσετε αυτόματα παραστατικά.

![image](media://31160bab-cabe-4993-b1a0-0ce54f831eba)

 

**Εκτύπωση στοιχείων**

► Στην εκτύπωση στοιχείων έχετε την πληροφορία,  ανά συμφωνία /κανόνα καθώς και για συγκεκριμένο ημερομηνιακό διάστημα, των στοιχείων που καταχωρήσατε.

 

►Info: Στα πεδία εφαρμογής των πιστωτικών έκπτωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ένδειξη **Τιμή ανά ΜΜ** η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με το γινόμενο [ποσότητα * αξία].

►Info: Ως συνθήκες πιστωτικών έκπτωσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα extra πεδία πινάκων των πελατών των προμηθευτών και των ειδών.

►Info: Η εργασία των πιστωτικών έκπτωσης, μπορεί να εκτελεστεί από τον browser παραστατικών με δεξί κλικ σε επιλεγμένες εγγραφές.

 

►Info: Κατά την εκτέλεση της εργασίας δημιουργίας πιστωτικών έκπτωσης συμπληρώνεται αυτόματα το υποκατάστημα που έχει οριστεί ως κεντρικό ως υποκαταστήματος πελάτη στα παραστατικά που δημιουργούνται.

 

►Info: Κατά την δημιουργία Πιστωτικού έκπτωσης και εφόσον υπάρχει συνδεδεμένος πωλητής στον πελάτη, αυτός μεταφέρεται στο παραστατικό.