---
title: "Κανόνες Προμηθειών"
canonical: "https://wiki.soft1.eu/space/SS5EL/10944612/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82%20%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD"
format: markdown
---
> Macro (anchor)



> Macro (toc)

## **Στελέχη εταιρείας**

Για τον υπολογισμό προμηθειών, στα στελέχη της εταιρείας σας, ορίζετε σε ποιούς πωλητές ή /και εισπράκτορες θα αποδίδονται bonus. Ο ορισμός ενός στελέχους ως πωλητή/ εισπράκτορα γίνεται από το πλέγμα <Ιδιότητες> – στο tab "Εταιρικά" - επιλέγοντας τις σχετικές ιδιότητες. Το αποτέλεσμα της παραμετροποίησης εμφανίζεται στο «Επιπλέον Ιδιότητες» κατόπιν αποθήκευσης.

![image](media://0ea08df6-f2ea-42db-b423-4de0b6f11e8d)

Εφόσον ορίσετε ότι το Στέλεχος έχει την ιδιότητα Πωλητή ή/και Εισπράκτορα, μπορείτε να συμπληρώσετε τους κανόνες για τον υπολογισμό των προμηθειών του στο σχετικό tab <Προμήθειες>. 

|  |
| --- |
| **Info**: Σε περίπτωση που ο υπολογισμός αναφέρεται σε κάποιον προϊστάμενο, ο προϊστάμενος δεν είναι απαραίτητο να έχει οριστεί ως πωλητής ή εισπράκτορας (αν δεν είναι και ο ίδιος). Μπορείτε να ορίσετε τον κανόνα του υπολογισμού για τις προμήθειες που τον αφορούν στο tab προμήθειες όπως περιγράφεται πιο κάτω, ανεξάρτητα από τις ιδιότητες που έχουν οριστεί για εκείνον. |

[Go to Top](#Top)

## **Ορισμός κανόνα / κανόνων**

Στο πλέγμα  «**Ορισμός Κανόνα**» - εφορμόζοντας διπλό κλίκ επί γραμμής - ορίζετε έναν ή περισσότερους  κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα υπολογίζονται οι προμήθειες του πωλητή/ εισπράκτορα ή προϊσταμένου. Οι κανόνες που συμμετέχουν στον υπολογισμό ισχύουν ταυτόχρονα με τη λογική και ο πρώτος, και ο δεύτερος  (and, and) συνεπώς το αποτέλεσμα για τις προμήθειες προκύπτει από το άθροισμα των κανόνων που ισχύουν ανά περίοδο υπολογισμού.

![image](media://d93ee195-a799-4d9e-93e1-c9035a126594)

Στα πεδία του κανόνα ορίζετε τις παραμέτρους για τον υπολογισμό του ως εξής:

- **Περίοδος**: Ορίζετε το βήμα υπολογισμού των προμηθειών. Δηλαδή αν βάσει των διαθέσιμων επιλογών, ο υπολογισμός θα γίνεται ανά μήνα, δίμηνο, τρίμηνο, τετράμηνο, εξάμηνο, ή και ετησίως (με την επιλογή12-μηνο).

- Με την **Επιλογή δεδομένων** παρέχεται η δυνατότητα να ισχύσει ο υπολογισμός για τις παρακάτω επιλογές. Επιλέγοντας:
  - Του ιδίου ως πωλητή, θα κάνει υπολογισμό για τις συναλλαγές του συγκεκριμένου πωλητή.
  - Των υφισταμένων πωλητών, θα κάνει υπολογισμό για τις προμήθειες που χρειάζεται να αποδοθούν στον προϊστάμενο σύμφωνα με τις συναλλαγές των υφιστάμενων πωλητών.
  - Του ιδίου ως πωλητή + υφισταμένων πωλητών, θα κάνει υπολογισμό για τις προμήθειες που χρειάζεται να αποδοθούν στον προϊστάμενο τόσο για τις συναλλαγές όπου ο ίδιος εμφανίζεται σαν πωλητής, και ταυτόχρονα των υφισταμένων του πωλητών.
  - Του ιδίου ως εισπράκτορα, θα κάνει υπολογισμό για τις συναλλαγές όπου ο ίδιος εμφανίζεται ως εισπράκτορας.
  - Των υφισταμένων εισπρακτόρων, θα κάνει υπολογισμό για τις προμήθειες που χρειάζεται να αποδοθούν στον προϊστάμενο σύμφωνα με τις συναλλαγές των υφιστάμενων εισπρακτόρων.
  - Του ιδίου ως εισπράκτορα + υφισταμένων εισπρακτόρων, θα κάνει υπολογισμό για τις προμήθειες που χρειάζεται να αποδοθούν στον προϊστάμενο τόσο για τις συναλλαγές όπου ο ίδιος εμφανίζεται σαν εισπράκτορας, και ταυτόχρονα των υφισταμένων του εισπρακτόρων.

[Go to Top](#Top)

- Με την επιλογή **Αποθήκη- Υπηρεσίες**: μπορείτε να επιλέξετε αν στον υπολογισμό θα συμμετέχουν είτε οι Υπηρεσίες, είτε τα είδη Αποθήκης, ή και τα δύο ταυτόχρονα (επιλέγοντας: Αδιάφορο).

- **Ανά Κατηγορία 1** και **Ανά Κατηγορία 2**: Στις επιλογές αυτές μπορείτε να ορίσετε 2 παραμέτρους/ κατηγορίες (που θα ισχύσουν συνδυαστικά), από τις πιο κάτω επιλογές, σύμφωνα με τις οποίες θα οριστεί ο υπολογισμός της κλιμάκωσης για τον κανόνα που ορίζετε. Αυτές οι κατηγορίες θα εμφανιστούν στο δεύτερο πλέγμα στα «Δεδομένα κανόνα» όπου ορίζεται η κλιμάκωση της προμήθειας στην πρώτη ή και τη δεύτερη στήλη, ανάλογα με τις επιλογές που έχετε θέσει στις παραμέτρους (όπως βλέπετε στην φωτογραφία που ακολουθεί).

Πιο αναλυτικά, επιλέγοντας:

1. **Καμία**, στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρξει καμία παράμετρος σύμφωνα με την οποία θα γίνει διαστασιοποίηση του υπολογισμού για την κλιμάκωση των προμηθειών. Η επιλογή αυτή μπορεί να οριστεί είτε στη μία, είτε και στις δύο κατηγορίες, σε περίπτωση που επιθυμείτε να έχετε μία ή καμία παράμετρο σύμφωνα με την οποία θα ορίσετε τον υπολογισμό των προμηθειών.
2. **Εμπορική κατηγορία**, στην περίπτωση αυτή θα γίνει υπολογισμός προμηθειών ανά εμπορική κατηγορία του είδους (ή και της υπηρεσίας).
3. **Ομάδα**, στην περίπτωση αυτή θα γίνει υπολογισμός προμηθειών ανά ομάδα του είδους (ή της υπηρεσίας).
4. **Business Unit**, στην περίπτωση αυτή θα γίνει υπολογισμός προμηθειών ανά Business Unit του είδους (ή της υπηρεσίας).
5. **Κλάση προμήθειας**, στην περίπτωση αυτή θα συμμετάσχει στον υπολογισμό προμηθειών η κλάση προμήθειας του είδους.
6. **Εμπορική κατηγορία (π)**, στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός θα γίνει ανάτην εμπορική κατηγορία πελάτη.
7. **Επαγγελματική κατηγορία**, στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός θα γίνει ανάτην επαγγελματική κατηγορία πελάτη.
8. **Γεωγραφική Ζώνη**, στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός θα γίνει ανά  γεωγραφική ζώνη πελάτη.
9. **Πληρωμή,** στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός θα γίνει βάσει τρόπου πληρωμής στα στοιχεία του πελάτη.
10. **Business Unit (π)**, στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός θα γίνει ανά BusinessUnitπελάτη.
11. **Κλάση προμήθειας (π)**, στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός θα γίνει ανά κλάση προμήθειας (π).
12. **Πληρωμή παραστατικού**, στην περίπτωση αυτή ο υπολογισμός θα γίνει βάσει τρόπου πληρωμής στα στοιχεία του παραστατικού.

 

- **Κλιμάκωση βάσει**: στο σημείο αυτό μπορείτε να ορίσετε βάσει ποιου μεγέθους θα ορίσετε την κλιμάκωση για τον υπολογισμό των προμηθειών (η κλιμάκωση θα οριστεί στο πλέγμα εργασίας για τα «Δεδομένα Κανόνα» (όπως βλέπετε στην φωτογραφία που ακολουθεί).

1. **Αξία πωλήσεων (-ΦΠΑ)**, η κλιμάκωση των προμηθειών για τον κανόνα, θα αναφέρεται στην αξία πωλήσεων της γραμμής των παραστατικών (χωρίς ΦΠΑ).
2. **Αξία πωλήσεων (+ΦΠΑ)**, η κλιμάκωση των προμηθειών για τον κανόνα, θα αναφέρεται στην αξία πωλήσεων της γραμμής των παραστατικών (με ΦΠΑ).
3. **Ποσότητα 1 πωλήσεων**, η κλιμάκωση των προμηθειών για τον κανόνα, θα αναφέρεται στην Ποσότητα 1
4. **Ποσότητα 2 πωλήσεων**, η κλιμάκωση των προμηθειών για τον κανόνα, θα αναφέρεται στην Ποσότητα 2.
5. **Αξία εισπράξεων (Παραλαβή επιταγών)**, η κλιμάκωση για τον κανόνα θα αναφέρεται και στην αξία των επιταγών που έχουν παραληφθεί. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.
6. **Αξία εισπράξεων (Λήξη επιταγών)**, η κλιμάκωση των προμηθειών για τον κανόνα θα αναφέρεται και στην αξία των επιταγών που έχουν λήξει. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.
7. **Αξία εισπράξεων (Εξόφληση επιταγών)**, η κλιμάκωση των προμηθειών για τον κανόνα θα αναφέρεται και στην αξία των εξοφλημένων επιταγών. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.
8. **Εισπραχθείσα αξία πωλήσεων (Παραλαβή επιταγών)**. Η κλιμάκωση για τον κανόνα θα αναφέρεται και στην αξία των επιταγών που έχουν παραληφθεί. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.
9. **Εισπραχθείσα αξία πωλήσεων (Λήξη επιταγών)**. Η κλιμάκωση για τον κανόνα θα αναφέρεται και στην αξία των επιταγών που έχουν παραληφθεί. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.
10. **Εισπραχθείσα αξία πωλήσεων (Εξόφληση επιταγών)**. Η κλιμάκωση για τον κανόνα θα αναφέρεται και στην αξία των επιταγών που έχουν παραληφθεί. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.

[Go to Top](#Top)

- **Υπολογισμός βάσει**: στο σημείο αυτό μπορείτε να ορίσετε βάσει ποιού μεγέθους θα πραγματοποιείται ο υπολογισμός των προμηθειών.

Πιο αναλυτικά, επιλέγοντας: 

1. **Αξία πωλήσεων (-ΦΠΑ)**, η κλιμάκωση των προμηθειών για τον κανόνα, θα αναφέρεται στην αξία πωλήσεων της γραμμής των παραστατικών (χωρίς ΦΠΑ).
2. **Αξία πωλήσεων (+ΦΠΑ)**, η κλιμάκωση των προμηθειών για τον κανόνα, θα αναφέρεται στη  αξία πωλήσεων της γραμμής των παραστατικών (με ΦΠΑ).
3. **Ποσότητα 1 πωλήσεων**, ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την Ποσότητα 1 των πωλήσεων.
4. **Ποσότητα 2 πωλήσεων**, ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την Ποσότητα 2 των πωλήσεων.
5. **Αξία εισπράξεων (Παραλαβή επιταγών)**, ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την αξία εισπράξεων μετρητών αλλά και την αξία των επιταγών στην ημερομηνία παραλαβής τους. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.
6. **Αξία εισπράξεων (Λήξη επιταγών)**, ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την αξία εισπράξεων μετρητών αλλά και την αξία των επιταγών στην ημερομηνία λήξης τους. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.
7. **Αξία εισπράξεων (Εξόφληση επιταγών)**, ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την αξία εισπράξεων μετρητών αλλά και με την αξία των επιταγών στην ημερομηνία εξόφλησής τους. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.
8. **Εισπραχθείσα αξία πωλήσεων (Παραλαβή επιταγών)**, ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την αξία εισπράξεων μετρητών αλλά και βάσει της ημερομηνίας που έχει γίνει παραλαβή επιταγών. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.
9. **Εισπραχθείσα αξία πωλήσεων (Λήξη επιταγών)**, ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την αξία εισπράξεων μετρητών αλλά και βάσει της ημερομηνίας λήξης των επιταγών. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.
10. **Εισπραχθείσα αξία πωλήσεων (Εξόφληση επιταγών)**, ο υπολογισμός θα γίνει σύμφωνα με την αξία εισπράξεων μετρητών αλλά και βάσει της ημερομηνίας εξόφλησης των επιταγών. Προϋποθέτει διαδικασία αντιστοιχίσεων.

[Go to Top](#Top)

 

- **Τύπος υπολογισμού**: εδώ ορίζετε αν ο υπολογισμός θα είναι Απευθείας ή Κλιμακωτά. Στις επιλογές αυτές παρέχονται επίσης οι δυνατότητες: Απευθείας επί μονάδας απόδοσης ή Κλιμακωτά επί μονάδας απόδοσης.

- **Επίδραση ημερών αποπληρωμής:** Η παράμετρος αυτή ενεργοποιείται με συγκεκριμένο συνδυασμό των προηγούμενων παραμέτρων που έχουν αναφερθεί στο κείμενο. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός που επιτρέπει να ορίσετε αν συμμετέχουν στον υπολογισμό προμηθειών οι ημέρες αποπληρωμής θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξής παραμετροποίηση.

- Ανά κατηγορία 1 & Ανά κατηγορία 2 : Καμία
- Υπολογισμός βάσει: εδώ θα πρέπει να έχετε επιλέξει μία εκ των διαθέσιμων επιλογών που αναφέρονται στην Εισπραχθείσα Αξία Πωλήσεων.

Στη συνέχεια στην παράμετρο Επίδραση ημερών αποπληρωμής, μπορείτε να επιλέξετε:

- **Όχι**: αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν επίδραση οι ημέρες αποπληρωμής στον υπολογισμό προμηθειών.
- **Βάσει ημερομηνίας τιμολογίου**: αυτό σημαίνει ότι θα επιδράσουν βάσει της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου στον υπολογισμό προμηθειών.
- **Βάσει ημερομηνίας διακανονισμών**: αυτό σημαίνει ότι θα επιδράσουν βάσει της ημερομηνίας διακανονισμών στον υπολογισμό προμηθειών.

|  |
| --- |
| **Info**: Στην περίπτωση που επιλέξετε είτε βάση ημερομηνίας τιμολογίων, είτε βάση ημερομηνίας διακανονισμών ενεργοποιείται σχετική επιλογή και στο δεύτερο πλέγμα <Δεδομένα Κανόνα> όπου μπορείτε να ορίσετε επιπλέον την κλιμάκωση προμηθειών βάση των ημερών αποπληρωμής. <Αποπληρωμή Από>...  <Αποπληρωμή έως>.  Σχετικά με την επίδραση ημερών αποπληρωμής μπορείτε να δείτε το σχετικό [Σενάριο](https://soft1wiki.softone.gr/display/SS4ELD/Ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού προμηθειών).> Macro (inline-media-image) |

 

[Go to Top](#Top)