Create Content
Η άδεια ειδικού σκοπού της παραγράφου 3 του άρθρου 4 της Π.Ν.Π της 11.3.2020 (ΦΕΚ Α' 55) συνιστά ειδικό μέτρο που αποβλέπει στη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων του ιδιωτικού τομέα για τη φροντίδα των παιδιών τους, κατά το διάστημα που οι μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των υποπεριπτώσεων αα) έως και αγ) της περίπτωσης α της παρ. 3, παραμένουν κλειστές για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:
α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ' ελάχιστον τριών (3) ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής αδείας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου Στο παρακάτω link έχετε δυνατότητα να βρείτε αναφορές για την άδεια ειδικού σκοπού.
https://www.taxheaven.gr/news/47749/dieykriniseis-gia-th-xorhghsh-adeias-eidikoy-skopoy-thn-apomakrynsh-ergazomenwn-apo-toys-xwroys-ergasias-thn-ex-apostasews-ergasia

Σκοπός των οδηγιών που ακολουθούν, είναι να δώσουν στον χρήστη της εφαρμογής, με τρόπο απλό, κατανοητό πως μπορεί να γίνει καταχώρηση των ημερών αδείας ειδικού σκοπού.

Άδεια ειδικού σκοπού

Αρχικά θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι η νέα παραμετροποίηση είναι διαθέσιμη για έκδοση Soft1 5.00.520.11308 ή μεταγενέστερη. Σε περίπτωση που η εγκατάσταση σας βρίσκεται σε προγενέστερη έκδοση θα πρέπει να προχωρήσετε σε αναβάθμιση της εφαρμογής.
Για την διαχείριση της Άδειας ειδικού σκοπού προστέθηκε στην εφαρμογή νέο μισθολογικό στοιχείο με κωδικό [3027 - Ημέρες αδείας ειδικού σκοπού].
Για την ενσωμάτωση του νέου μισθολογικού στοιχείου και της νέας παραμετροποίησης υπολογισμών στην εγκατάσταση σας, απαιτείται κατά τα γνωστά, η εκτέλεση της εργασίας [Συγχρονισμός δεδομένων μισθοδοσίας\]. Επιλέγοντας από το κεντρικό μενού διαδοχικά τις επιλογές Μενού παραμέτρων > HR & Μισθοδοσία > Παράμετροι υπολογισμού > Συγχρονισμός δεδομένων μισθοδοσίας, στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέξτε "Ναι" στην ερώτηση [Επιβεβαίωση Εκτέλεσης] και κάνετε κλικ στην ένδειξη <Εκτέλεση>. 

Στοιχεία εργαζομένου

Επιλέγοντας από το κεντρικό μενού διαδοχικά τις επιλογές [Μενού Εργασιών > HR & Μισθοδοσία > Μισθοδοσία > Εργαζόμενοι] και πατώντας την ένδειξη [Λίστα] εμφανίζονται όλοι οι διαθέσιμοι εργαζόμενοι.
Με διπλό αριστερό κλικ επιλέγετε τον επιθυμητό εργαζόμενο και μεταφέρεστε στην σελίδα <Άδειες/Ασθένειες/Απουσίες> στο υποσέλιδο <Άδειες>.
Ας υποθέσουμε για τις ανάγκες του παραδείγματος ότι ο εργαζόμενος απουσίασε από τις 16/03/20-19/03/20.
Οι 3 πρώτες ημέρες θα πρέπει να καταχωρηθούν με είδος αδείας <3027 Ημέρες άδειας ειδικού σκοπού> και η επιπλέον μια ημέρα με είδος αδείας <3012 Ημέρες άδειας κανονικής> καθώς ανά τρεις (3) ημέρες αδείας ειδικού σκοπού προστίθεται υποχρεωτικά μια (1) ήμερα ετήσιας κανονικής άδειας του εργαζομένου η οποία αφαιρείται από τη συνολική δικαιούμενη κανονική άδεια για το έτος 2020.
Αφού ολοκληρώσετε την συμπλήρωση των αδειών πατήστε το κουμπί <Καταχώριση> ώστε να αποθηκευτούν οι αλλαγές στην καρτέλα του εργαζόμενου.Αυτόματη εισαγωγή δεδομένων

Στη συνέχεια εκτελείται από την λίστα εργαζομένων με δεξί κλικ στον επιθυμητό εργαζόμενο την εργασία [Αυτόματη εισαγωγή δεδομένων]. Εφόσον επιθυμείτε οι άδειες που έχετε καταχωρήσει να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό της μισθοδοσίας της τρέχουσας περιόδου κάντε κλικ στην επιλογή <Εισαγωγή αδειών/ασθενειών/απουσιών από το αρχείο εργαζομένων>
Προβολή αποτελεσμάτων

Έπειτα αφού ολοκληρωθεί ο υπολογισμός της μισθοδοσίας της περιόδου στην οποία καταχωρήθηκαν οι άδειες ειδικού σκοπού οι αποδοχές που παράγει η εφαρμογή προκύπτουν όπως ακριβώς και της κανονικής άδειας. Στο παράδειγμα που αναλύεται ο μισθωτός που λαμβάνει μικτές αποδοχές για 25 ημέρες 1.100,00€. Άρα για συνολικές ημέρες αδείας 4 (3 ειδικού σκοπού και 1 κανονική) ο εργαζόμενος θα λάβει μικτές αποδοχές αδείας 1.100,00/25*4= 176,00€

Σημείωση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ισχύουν μέχρι στιγμής υπάρχει η ενημέρωση ότι οι δύο πρώτες ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού αμείβονται από τον εργοδότη, ενώ η τρίτη από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Καθώς ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος καταβολής και το ποσό καταβολής από τον τακτικό προϋπολογισμό όπως επίσης και ο τρόπος απεικόνισης των αδειών αυτών στο έντυπο Ε11 Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας του ΠΣ Εργάνη θα κοινοποιηθούν νέες συμπληρωματικές οδηγίες για τον τρόπο ενσωμάτωσής τους στην εφαρμογή.